Mali savjet za mlade roditelje

Kao novi roditelj suočavate se s brojnim problemima koje morate razumjeti i odmah se nositi s njima. Novorođenčad ne dolazi s uputama pa evo nekoliko informacija o nekim stvarima koje trebate znati.

Kupanje vaše bebe

Pupkovina vaše bebe će otpasti otprilike jedan do dva tjedna nakon što se rodi. Dok ne ispadne, bebu biste trebali kupati samo spužvom. Možete navlažiti vatu alkoholom kako biste osušili pupak ili jednostavno slijedite upute svog pedijatra. Možete ga okupati u plitkoj kadi nakon što pupak otpadne.

Porod carskim rezom

Carski rez se obično izvodi kako bi porod bio sigurniji za vas ili vašu bebu. Carski rezovi se mogu napraviti iz mnogo različitih razloga, uključujući prijevremeni porod, kompliciran porod, problemi s bebom, otežati porođaj. Nije važno porađate li vaginalno ili carskim rezom, ipak ste majka s prekrasnim novim blagoslovom.

Obrezivanje bebe

Mnogi liječnici smatraju da ima mnogo prednosti obrezivanja vaše bebe, ali to možda nije apsolutno neophodno. Može pomoći u smanjenju rizika od infekcija mokraćnog sustava i eliminira gotovo svaku mogućnost raka penisa. Obrezivanje neće uzrokovati nikakve dugoročne emocionalne probleme vašem djetetu.

Spavanje s bebom

Neki ljudi misle da je spavanje s bebom u redu i nastavljaju puštati svoje bebe da spavaju s njima. Američki pedijatri ne slaže se s tim i kažu da postoji veći rizik od SIDS-a kod beba koje spavaju s drugom osobom. Bebe bi trebale spavati same u kolijevci pored ili u blizini odrasle osobe. Nikada ne smijete stavljati jastuke, deke, plišane životinje ili bilo što bi moglo ugroziti vašu bebu u njihov krevet.

Većina pedijatara preporučuje da bebe spavaju na leđima. O razlogu za to se naširoko raspravlja među zdravstvenim stručnjacima. Ako ste zabrinuti, obratite se svom pedijatru. Nema glupih pitanja kada je u pitanju zdravlje i sigurnost vašeg djeteta, stoga nemojte se bojati zatražiti pomoć.

Sve što vam treba za njegu i higijenu vaše bebe potražite u Pčelici.

Objavljeno dana