Gdje pronaći osobne podatke na mreži

Postoje dvije osnovne vrste ljudi kada su u pitanju osobni podaci i koliko objaviti na internetu. Neki će objavljivati malo ili nimalo, a ono što objavljuju pokušavaju ograničiti na mjesta koja mogu vidjeti samo prijatelji i obitelj. Drugi tip će objaviti gotovo sve i svašta o sebi – čak i neugodne stvari – bez malo obzira ili znanja o tome tko može pronaći ove informacije. Ako želite saznati više o nekome, možete vidjeti možete li pronaći osobne podatke o nekome putem njegovih mrežnih aktivnosti.

Jedan od načina na koji možete pronaći osobne podatke o nekome putem interneta je korištenje tražilice. Upišite njihovo ime (i/ili nadimak ako ga imaju) i pogledajte što vam smeta u rezultatima. Svako spominjanje te osobe po imenu će vam se negdje pojaviti i možete pročitati što je rečeno ili napisano. Ako dodate lokaciju kao što je država ili grad, možda ćete dobiti uže i relevantnije rezultate. Možda ćete pronaći samo vijesti, slike i druge stavke koje vas zanimaju i koje vam mogu puno reći o nekome.

Imate li stranicu na nekoj od društvenih mreža? Imate li svoju stranicu postavljenu na privatnu? Ako je tako, možda mislite da ne postoji način na koji bi netko mogao pronaći osobne podatke o vama putem tih privatnih stranica, ali to nije točno. Potrebna je samo jedna osoba kojoj vjerujete da bi prenijela ono što ste objavili. Vrlo je teško znati kome vjerovati, pa osim ako je vaš popis prijatelja vrlo, vrlo mali, vjerojatno imate barem jednu osobu koja bi vam se obratila ako bi vas pitali. Isto se može reći i za nekoga koga tražite, ali koji također ima privatni profil. Zapamtite to kada trebate pronaći informacije o nekome.

S druge strane, taj netko koga tražite ne bi mogao puno brinuti o tome da su njegove stranice profila privatne. Možda ih imaju javno da ih svijet vidi i mogu dijeliti mnogo više nego što misle da dijele. Oni mogu samo pretpostaviti da samo oni na njihovom popisu prijatelja traže, ali ako je njihov profil javan, možete vidjeti njihove blogove, postove, slike, videozapise i sve ostalo što su odabrali objaviti. Nakon što pretražujete po imenu putem tražilice, pretražite po imenu kroz svaku društvenu mrežu koja vam padne na pamet kako biste pronašli osobne podatke o bilo kome.

Postoje i drugi načini za pronalaženje osobnih podataka o nekome putem interneta. Postoje neki zapisi koje možete smatrati osobnim, ali koji su također dostupni ako znate gdje tražiti. Na internetu postoje mjesta na kojima možete saznati ima li netko uhićene ili zatvorske dosijee, sudske zapise i druge vrste pravnih i osobnih dosijea. Ponekad ovo možete pronaći besplatno, a ponekad možete platiti ono što želite. U svakom slučaju, nemojte misliti da ne možete pronaći ono što vam treba ako vam je prijeko potrebno. Negdje je ako ga tražite.

Objavljeno dana